Subsidie Asbest Verwijderen Ontvangen?

Heeft u een asbestdak en wilt u deze laten verwijderen? Een subsidie asbestverwijdering is ingevoerd sinds begin 2016. Asbestcentraal vertrekt u graag meer informatie over deze subidieregeling. In onderstaande tekst leest u meer informatie over subsidie asbest verwijderen.

Heeft u vragen over de subsidieregeling? Of wilt u graag uw asbestdak laten verwijderen? Contacteer dan Asbestcentraal. We verstrekken u graag meer informatie over de subsidie of voorzien u van een deskundig advies.

Inhoud:

Wat houdt asbest in?

Asbest bestaat uit een zestal vezelvormige mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen worden ook wel silicaten genoemd. De asbestvezels zijn zeer klein, minuscuul zelfs en daardoor alleen zichtbaar onder een microscoop. Asbest komt vooral voor in de natuur van Canada, Australië , Italië en Griekenland en wordt gedolven uit mijnen.

Asbest wordt opgedeeld in twee verschillende categorieën:

 • Vezels met een spiraalachtige vorm, chrysotiel, beter bekend als wit asbest.
 • Vezels met een rechte vorm, amosiet, waaronder blauw/bruin/geel/grijs en groen asbest.

Alleen aan het ruwe asbest is te zien tot welke categorie het asbest behoort. Zodra het asbest verwerkt wordt kan de categorie alleen nog maar vastgesteld worden door middel van een onderzoek in het laboratorium.

Vormen asbest

Er zijn twee verschillende vormen van asbest, namelijk hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Deze asbestvorm met een hechtgebonden structuur is niet zo gevaarlijk. Het asbest zit namelijk goed vast in het product, hierdoor komen de asbestvezels minder snel vrij. Hechtgebonden asbest is onder andere terug te vinden in asbestcement.

Niet-hechtgebonden asbest

Asbest met een niet-hechtgebonden structuur is een gevaar voor de leefomgeving en het welzijn van de mens. Deze vorm asbest ziet niet goed ingesloten in het product, hierdoor is het mogelijk dat de vezels snel vrij komen. Asbestvezels met een niet-hechtgebonden structuur beschikken over een hoog asbestgehalte, tussen de 75% en 100%. Niet-hechtgebonden asbest is dus zeer gevaarlijk.

Voor welke doeleinden werd asbest gebruikt?

Asbest was vroeger een zeer populair materiaal en werd dan ook veelvuldig gebruikt in Nederland. Het materiaal was goedkoop, isolerend en brandveilig. In veel gebouwen, woningen en installaties is asbest te vinden. Sinds het Asbestverbod dat in 1993 is ingevoerd, mag er geen asbest meer gebruikt worden.

Voornamelijk werd asbest verwerkt tot asbestcement. Dit cement werd gebruikt voor onder andere golfplaten, schoorsteenpijpen , afvoerpijpen en plantenbakken. Maar ook in veel warmtehoudende producten zoals kachels, strijkijzers, broodroosters en haardrogers.

Asbest werd ook gebruikt voor:

 • Vensterbanken
 • Afzuigkappen
 • Vloerzeil
 • Plafondplaten
 • Dak- en trapbeschot
 • Verharding van wegen

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Eerst een asbestinventarisatie bij asbest saneren

Vanwege de huidige regelgeving is het verplicht om eerst een asbestinventarisatie uit te laten voeren wanneer er asbest gesaneerd moet worden. Een asbestinventarisatie is een volledig asbestonderzoek. Dit onderzoek mag alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Dit bedrijf moet in het bezit zijn van het SC-540 certificaat.

Typen asbestinventarisatie

Een asbestinventarisatie wordt onder verdeeld in drie verschillende typen:

Type A

Het type A onderzoek is een compleet asbestonderzoek en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Bureau onderzoek: documenten van het pand worden bestudeerd
 • Een individueel gesprek met de eigenaar of beheerder van het pand
 • Het pand wordt vervolgens grondig onderzocht
 • Er worden stalen van verdachte materiaal afgenomen
 • Deze stalen worden in het lab geanalyseerd
 • Uiteindelijk wordt er een rapport opgesteld met hierin alle uitkomsten

Type B

Het type B onderzoek is een aanvullend onderzoek en is ter ondersteuning aan het complete asbestonderzoek. Wanneer men bezig is met het type A onderzoek en vermoedt dat er niet waarneembaar asbest in het pand aanwezig is, wordt een type B onderzoek opgestart. Funderingen en bouwconstructies worden tijdens dit onderzoek onderzocht.

U dient er rekening mee te houden dat het type B onderzoek een destructief onderzoek is. Dit houdt in dat er sloopwerkzaamheden plaats vinden tijdens dit onderzoek. Daarom moet een type B onderzoek altijd in samenwerking met een gecertificeerde asbestverwijderaar uitgevoerd worden.

Type 0

Een type 0 onderzoek heeft dezelfde vorm als het complete asbestonderzoek maar is veel beknopter. Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd voor panden die dat moment nog in gebruik zijn. Het onderzoek komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer u een nieuw huis heeft gekocht en zeker wilt weten of er geen asbest aanwezig is.

Asbestdaken verboden in 2024

In 2024 is er een verbod geldig op alle asbestdaken in Nederland. Wanneer u momenteel nog in het bezit bent van een huis of pand met een asbestdak is er geen reden voor paniek. Uw asbestdak moet alleen voor 2024 aangepast zijn naar een dak zonder asbest dakbedekking. Binnen deze nieuwe regeling wordt er geen verschil gemaakt tussen asbestdaken van particulieren, bedrijven of overheidsgebouwen. Alle asbestdaken moeten voor 2024 verdwenen zijn.

In welke staat uw asbestdak momenteel verkeerd is niet van belang voor het verbod. U dient er rekening mee te houden dat wanneer uw asbestdak in zeer slechte staat is, uw dak eerder vervangen of gerenoveerd moet worden.

Het verbod op asbestdaken heeft als doelstelling een schonere leefomgeving te vormen. Legio asbestdaken in Nederland zijn in slechte staat. Met een slecht asbestdak is er een grote kans op het vrijkomen van asbestvezels. Slechte asbestdaken worden lang niet altijd gerenoveerd, vaak pas wanneer ze erg aangetast zijn.

U kunt niet met uw blote oog zien of er asbestvezels vrijkomen van uw asbestdak. De vezels zijn minuscuul van formaat en zijn alleen onder een microscoop te zien.

Wanneer de asbestdaken ernstig zijn aangetast en niet op tijd vervangen bestaat de kans dat uw leefomgeving wordt aangetast. Asbestvezels die vrijkomen vanaf een asbestdak zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor uw gezondheid.

Subsidie asbest verwijderen ontvangen

Vanaf 1 januari 2016 is er een nieuwe regeling ingesteld omtrent subsidie verwijderen asbest. Wanneer u een asbestdak heeft en deze laat renoveren kunt u hier subsidie voor aanvragen. Deze regeling is ingesteld om het saneren van asbestdaken sneller te laten verlopen. Alle asbestdaken dienen gerenoveerd te zijn voor 2024.

Wie komt in aanmerking voor subsidie asbest verwijderen?

Particulieren, bedrijven waaronder ook agrarische bedrijven, non-profitinstellingen en de overheid komen allemaal in aanmerking voor een subsidie. De subsidie dient aangevraagd te worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er zijn een paar voorwaarden waar u aan moet voldoen voordat u de aanvraag indient:

 • De subsidie is geldig voor asbestdaken met een minimaal formaat van 35 vierkante meter.
 • Renovatie van het asbestdak dient uitgevoerd te worden door een gecertificeerd asbestbedrijf.
 • Het aanvragen van subsidie kan ingediend worden tot 6 maanden na renovatie van het asbestdak.
 • De aanvraag voor subsidie verwijderen asbest kan tot 31 december 2019 ingediend worden.

Subsidie bedrag

De subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken houdt een vaste prijs per vierkante meter verwijderd asbestdak aan. Dit bedrag is €4,50 per vierkante meter. Er geldt een maximaal bedrag per adres van €25.000.

Budget asbest subsidie

Jaarlijks wordt er een budget voor subsidie vastgesteld. Wanneer u een aanvraag voor subsidie heeft ingediend en het subsidiebudget voor dat jaar al is bereikt wordt uw aanvraag automatisch opgeschoven naar 1 januari van het volgende kalenderjaar.

Heeft u nog vragen over de subsidie voor asbest verwijderen? Of ontvangt u graag meer informatie over de subsidieregeling? Neem dan contact op met Asbest Centraal.

Wat kost asbest verwijderen?

Wilt u uw asbestdak laten renoveren? De renovatie dient voor het ontvangen van subsidie uitgevoerd te worden door een professioneel bedrijf.

Neem voor een offerte contact op met Asbestcentraal. Samen bespreken we de klus en u ontvangt van ons een offerte voor een asbestinventarisatie en/of een prijsindicatie voor het verwijderen van asbest.

Daarna maken we een afspraak voor een asbestinventarisatie. Tijdens dit onderzoek wordt de grootte van het asbest bekeken en de staat van het asbestdak. Na de inventarisatie maakt een medewerker van Asbestcentraal een persoonlijke offerte voor het renoveren van uw asbestdak voor u op. Na akkoord op de offerte maken we gezamenlijk een afspraak voor de renovatie van uw dak.

Bij Asbestcentraal hechten we veel waarde aan transparantie. Op onze offertes vindt u geen kleine lettertjes onderaan. Heeft u vragen over de kosten voor asbest verwijderen? Neem dan contact op met Asbestcentraal.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

De vele voordelen van Asbestcentraal

Bent u op zoek naar een vakman met veel ervaring op het gebied van asbest? Dan is Asbestcentraal de juiste vakman voor u. Alle asbestwerkzaamheden worden door Asbestcentraal uitgevoerd op een veilige en verantwoorde manier.

Bij Asbestcentraal maakt u gebruik van de volgende voordelen:

 • Jarenlange ervaring is asbestwerkzaamheden
 • Een centraal aanspreekpunt voor alle werkzaamheden
 • Asbestinventarisatie, verwijdering en renovatie onder één dak
 • Transparante offertes
 • Altijd bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Bekwaam team van adviseurs en vakmannen
 • Medewerkers die u voorzien van een deskundig advies

We hanteren korte communicatielijnen binnen ons bedrijf waardoor uw werkzaamheden snel uitgezet en uitgevoerd worden.

Wilt u graag een inventarisatie uit laten voeren? Bij Asbestcentraal maken we graag een persoonlijke offerte voor u op, gebaseerd op uw situatie. De offerte is transparant en bevat geen kleine lettertjes onderaan.

Openheid en servicegericht, daar staan we voor bij Asbestcentraal.

In contact komen met Asbestcentraal

Heeft u na bovenstaande informatie nog vragen over subsidie asbest verwijderen? Of ontvangt u graag een offerte voor een asbestinventarisatie? Asbestcentraal staat altijd voor u klaar, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

U kunt Asbestcentraal bereiken op

Telefoon:085-483 9847

E-mail:info@asbestcentraal.nl

Vraag en antwoord over subsidie verwijderen asbest

Voor wie is de subsidie geschikt?

De subsidie voor het verwijderen van asbestdaken kan aangevraagd worden door particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profitinstellingen en overheden. Wanneer u de persoon bent die de rekening voldoet voor het renoveren kunt u de subsidie aanvragen.

Welke voorwaarden worden er gesteld aan de subsidie aanvraag?

Voor het aanvragen van een subsidie dient u met een aantal voorwaarden rekening te houden:

 • Het minimale formaat van een asbestdak is 35 vierkante meter.
 • Het verwijderen van het asbestdak mag alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd asbestbedrijf.
 • De aanvraag kan tot 6 maanden na het renoveren van het asbestdak ingediend worden.
 • De subsidie aanvraag kan tot 31 december 2019 ingediend worden.