Wat Is Eternit Asbest?

eternit asbestMomenteel heerst er nog veel verwarring over Eternit asbest. Vooral vroeger werden de termen ‘Eternit’ en ‘asbest’ veelvuldig gebruikt.

Lees hieronder meer over Eternit asbest en het verschil hiertussen. Heeft u vragen over asbest? Neem dan contact op met Asbestcentraal voor een deskundig advies of een vrijblijvende offerte.

Inhoud

Wat houdt asbest in?

Asbest is een stof die in de natuur voorkomt en bestaat dan ook uit diverse mineralen. Deze mineralen worden ook wel silicaten genoemd en bestaan uit vele minuscule vezels. Doordat deze vezels zo klein zijn, zijn ze alleen te zien door middel van een microscoop.

De vezels worden onder verdeeld in twee verschillende categorieën:

 • Spiraalvormige vezels, ook wel wit asbest genoemd.
 • Rechtvormige vezels, waaronder blauw/bruin/geel/grijs en groen asbest.

Het ruwe asbest is bepalend voor de categorie, alleen aan het ruwe asbest is te zien om welke categorie het gaat. Wanneer het asbest verwerkt is kan de categorie alleen nog maar vastgesteld worden door middel van analyse in het lab.

Eternit asbest uitgelegd

Zoals hierboven beschreven is asbest de naam van een natuurlijk materiaal. Eternit wordt vaak verward met asbest. Vroeger werd vaak gesproken over materiaal met Eternit in plaats van materiaal met asbest. Dit zorgde ervoor dat er verwarring ontstond over asbest en Eternit.

Eternit is een bedrijf en was één van de grootste asbestproducten in Nederland. Het bedrijf verwerkte asbest tot asbestcement. Het cement werd op vele manieren gebruikt.

Eternit is in 1993 gestopt met het produceren en verkopen van asbestcement.

De uitgangspunten van asbest

Asbest werd in het algemeen veelvuldig gebruikt in Nederland voor diverse uitgangspunten. Zo was asbest in diverse huizen, gebouwen, objecten en installaties te vinden.

Het grootste gedeelte asbest werd verwerkt tot asbestcement. Ook Eternit asbest is asbestcement. Het cement werd gebruikt voor bijvoorbeeld golfplaten voor op het dak, schoorsteenpijpen en afvoerbuizen.

Asbest werd ook gebruikt voor:

 • Afzuigkappen
 • Kachels
 • Aftimmering van bijvoorbeeld de zolder
 • Vloerzeil met onderlaag van asbesthoudend papier
 • Verharding van wegen

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Eternit asbest verwijderen? Eerst een asbestinventarisatie

Voordat het asbest verwijdert mag worden dient er eerst een asbestinventarisatie plaats te vinden. Tijdens dit asbestonderzoek wordt er onder andere gekeken naar de omvang van het asbest en tot welke risicoklasse het asbest behoort.

Volgens de huidige regelgeving is het tegenwoordig zelfs verplicht om eerst een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Dit onderzoek mag alleen uitgevoerd worden door een vakkundig asbestinventarisatiebedrijf. Dit bedrijf dient in het bezit te zijn van een SC-540 certificaat.

Een asbestinventarisatie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Desk research: belangrijke documenten worden bestudeerd
 • Persoonlijk interview met de beheerder of eigenaar van het pand
 • Vervolgens vindt er een asbestinspectie plaats
 • Er worden monsters afgenomen van verdachte materialen
 • Deze monsters worden geanalyseerd in het laboratorium
 • Uiteindelijk wordt er een rapportage opgemaakt met hierin alle bevindingen

Verbod op asbestdaken

Eternit produceerde voornamelijk golfplaten met asbest, deze werden veelvuldig toegepast in Nederland. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in heel Nederland verboden. Indien u in het bezit bent van een object met een asbest dakbedekking moet u dit voor 2024 vervangen hebben. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen asbestdaken van een particulier, bedrijf of gebouwen van overheden. Alle asbestdaken moeten in 2024 verdwenen zijn.

Verbeterde leefomgeving

Door het verbod op asbestdaken wordt de leefomgeving verbeterd. Veel Nederlandse asbestdaken zijn verweerd en in slechte staat. De daken worden niet altijd vervangen of worden pas gerenoveerd wanneer de daken zeer sterk verweerd zijn. Hierdoor is de kans groot dat asbestvezels zich verspreiden in de lucht. Deze vezels zijn niet met het blote oog waarneembaar omdat ze van microscopisch formaat zijn.

Vrijkomende asbestvezels zijn gevaarlijk voor het milieu en voor uw leefomgeving. Het inademen van deze asbestvezels kan gevaarlijke gevolgen hebben zoals gezondheidsproblemen.

Wat kost asbest verwijderen?

Wilt u Eternit asbest platen laten verwijderen? Bij Asbestcentraal geven we graag openheid over de kosten.

Voorafgaand aan het verwijderen van asbest is eerst een asbestinventarisatie nodig om te bekijken wat de omvang van het asbest is. Neem contact op met Asbestcentraal voor een offerte voor asbestinventarisatie.

Nadat de inventarisatie plaats heeft gevonden zijn we goed op de hoogte van het asbest en uw situatie. Een medewerker van Asbestcentraal is nu in staat om een persoonlijke offerte op te maken voor het verwijderen van asbest. Al onze offertes zijn duidelijk en helder opgesteld. U vindt bij ons geen kleine lettertjes onderaan de offerte.

Subsidie

In 2016 is een subsidieregeling omtrent asbestdaken ingesteld door de overheid. Deze regeling is alleen geldig voor asbesthoudende daken. U heeft de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen wanneer u eigenaar bent van een object met een asbestdaken én zelf ook de rekening voldoet. Deze regeling is ingesteld om de sanering van asbestdaken te versnellen. Alle asbestdaken dienen verdwenen te zijn voor 2024.
U dient wel een asbestdak te hebben met een minimale grootte van minimaal 35 vierkante meter. Zowel particulieren, bedrijven als non-profitinstellingen komen in aanmerking voor deze subsidie. Het bedrag dat per vierkante meter wordt verstrekt is €4,50 met een maximaal bedrag van €25.000 per huisadres.

Heeft u nog vragen over de subsidieregeling? Of ontvangt u graag een offerte voor een asbestinventarisatie? Neem dan contact op met een medewerker van Asbestcentraal.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Kies voor het vakmanschap van Asbestcentraal

Kies voor het verwijderen van Eternit asbest platen voor een vakman. Asbestcentraal heeft jarenlange ervaring op het gebied van asbest. Inventarisatie, verwijdering en renovatie, bij Asbestcentraal vindt u alle werkzaamheden onder één dak. Hierdoor heeft u ook één centraal aanspreekpunt voor alle werkzaamheden.

Wanneer u voor Asbestcentraal kiest, ontvangt u gegarandeerd de onderstaande voordelen:

 • Jarenlange ervaring op het gebied van asbest
 • Alle werkzaamheden onder één dak
 • Team van deskundigen en professionals
 • Altijd bereikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen in de week
 • Persoonlijke offerte zonder kleine lettertjes
 • In het bezit van SC-540 certificaat

eternit asbest - contact opnemenContact opnemen

De eerste stap richting een offerte of meer informatie is contact opnemen met Asbestcentraal. Onze medewerkers zijn altijd te bereiken, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Per mail of per telefoon, aan u de voorkeur.

Asbestcentraal is te bereiken op:

Telefoon:085-483 9847
E-mail:info@asbestcentraal.nl

Veelgestelde vragen over Eternit asbest

Wat is Eternit asbest?

Tot op de dag van vandaag bestaat er nog steeds veel verwarring over Eternit asbest. Deze twee termen worden vaak samen gebruikt maar in een verkeerde context. Asbest is namelijk de benaming van het natuurlijke materiaal, dat voorheen veelvuldig in Nederland gebruikt werd. Eternit is geen materiaal, maar was de grootste asbestproducent van Nederland. Eternit produceerde voornamelijk asbestcement dat gebruikt werd voor asbestplaten

Wat is asbest precies?

Asbest is een materiaal dat in de natuur voorkomt en bestaat uit verschillende mineralen. Deze mineralen worden ook wel silicaten genoemd en zijn zeer minuscuul. De vezels zijn alleen onder een microscoop te zien en niet met het blote oog.

De vezels worden onder verdeeld in twee verschillende categorieën:

 • Spiraalvormige vezels, ook wel wit asbest genoemd.
 • Rechtvormige vezels, waaronder blauw/bruin/geel/grijs en groen asbest.

Het ruwe asbest is bepalend voor de categorie, alleen aan het ruwe asbest is te zien om welke categorie het gaat. Wanneer het asbest verwerkt is kan de categorie alleen nog maar vastgesteld worden door middel van analyse in het lab.