Asbestverwijderingsbesluit: Wat Is Dat?

Het Asbestverwijderingsbesluit is een belangrijke wet omtrent asbest. Het vrijkomen van asbest is een gevaar voor de leefomgeving en de gezondheid van de mens. Deze asbestwet streeft naar een minimale hoeveelheid vrijkomende asbestvezels.

Asbestcentraal is een vakman op het gebied van asbest. Inventariseren, verwijderen en saneren, bij ons vindt u alles onder één dak. We werken strikt volgens de huidige asbestwetten en werken zeer nauwkeurig. Vragen over asbest verwijderen? Neem dan contact met ons op.

Index

Asbest: het onvergankelijke materiaal

Wat is asbest precies? Het is een veel voorkomende term maar lang niet iedereen weet wat dit materiaal is. Asbest is een product dat voorkomt in de natuur en bestaat uit vezelvormige mineralen. Deze mineralen worden ook wel silicaten genoemd. De silicaten zijn miniem en alleen zichtbaar onder een microscoop. Asbest wordt gedolven in mijnen en komt vooral voor in Canada, Australië, Griekenland en Italië.

Er bestaan twee verschillende soorten asbest:

 • Chrysotiel, een spiraalachtige vorm, beter bekend als wit asbest.
 • Amosiet, een rechte vorm, hier vallen bruin/blauw/geel/grijs en groen asbest onder.

Het soort asbest is alleen af te beoordelen aan het ruwe asbest. Zodra asbest verwerkt wordt kan het soort asbest alleen nog geconstateerd worden door middel van een analyse in het laboratorium.

Vormen asbest

Asbest in onder te verdelen in twee verschillende vormen:

Hechtgebonden asbest

Deze asbestvorm is niet zo zeer gevaarlijk. Dit komt omdat de asbestvezels goed vast zitten in het product, waardoor de vezels niet snel vrijkomen. Asbestcement is een goed voorbeeld van hechtgebonden asbest.

Niet-hechtgebonden asbest

Asbest met een niet-hechtgebonden structuur is wel gevaarlijk. De asbestvezels zitten bij deze vorm niet goed vast in het product waardoor de kans zeer groot is dat de vezels vrijkomen. Vrijkomende vezels zorgen voor een gevaarlijke leefomgeving en zijn een gevaar voor het welzijn van de mens. Deze asbestvezels zijn ook nog eens voorzien van een hoger asbestgehalte, tussen de 75% en de 100%.

Verschillende doeleinden van asbest

Voorheen werd asbest veelvuldig gebruikt. Het was dan ook een ideaal materiaal, onverwoestbaar, slijtvast, sterk en isolerend. Op veel plekken in gebouwen, woningen, installaties en constructies werd asbest gebruikt. In 1993 is het Asbestverbod ingevoerd, sindsdien mag er geen asbest meer gebruikt worden.

Asbest werd voornamelijk verwerkt tot asbestcement, in zo’n 80% van alle gevallen. Het cement werd onder andere gebruikt voor golfplaten, afvoerbuizen en schoorsteenpijpen.

Asbest werd ook gebruikt voor:

 • Platen in het plafond
 • Vensterbanken
 • Vloerzeil
 • Afzuigkappen
 • Kachels
 • Aftimmering
 • Verharden van wegen

Eerst een asbestinventarisatie bij asbest verwijderen

Voordat er asbest verwijdert mag worden dient er altijd eerst een asbestinventarisatie plaats te vinden. Vanwege de huidige regelgeving is het verplicht om bij verwijdering van asbest een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Een inventarisatie mag alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf. Dit bedrijf dient in het bezit te zijn van het SC-540 certificaat.

Een asbestinventarisatie is een compleet onderzoek waarbij de omvang, staat en vorm van het asbest duidelijk worden.

Soorten asbestinventarisatie

Een asbestinventarisatie is er in drie soorten:

Type A

Type A onderzoek is een volledige asbestinventarisatie. Het onderzoek bestaat uit de volgende aspecten:

 • Achtergrondonderzoek: documenten zoals bouwgeschiedenis worden gelezen
 • Persoonlijk gesprek met de eigenaar of de beheerder van het pand
 • Het pand wordt nauwkeurig gecontroleerd
 • Stalen van verdachte materialen worden afgenomen
 • Deze stalen worden in het laboratorium onderzocht
 • Er wordt een rapport opgemaakt van alle resultaten

Type B

Dit type onderzoek is een aanvulling op een complete asbestinventarisatie. Wanneer men bezig is met een type A onderzoek en er aangenomen wordt dat er niet waarneembaar asbest aanwezig is in het pand, start men met een type B onderzoek. Gedurende dit onderzoek worden de funderingen en bouwconstructies onderzocht.

Houdt u er rekening mee dat dit onderzoek een destructief onderzoek is en er sloopwerkzaamheden plaats vinden. Vandaar moet een type B onderzoek altijd in samenwerking met een gecertificeerde asbestverwijderaar uitgevoerd worden.

Type 0

Het type 0 onderzoek is afgeleid van een volledige asbestinventarisatie, dus een type A onderzoek. Dit onderzoek is echter een stuk kleiner en minder omvattend. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd bij panden die op dat moment nog in gebruik zijn. Vaak wordt dit onderzoek ingezet wanneer men bijvoorbeeld een nieuw huis heeft gekocht. Hiervoor is het type 0 onderzoek zeer geschikt.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Asbestverwijderingsbesluit

Aangezien asbest een gevaarlijk materiaal is zijn er een aantal wetten omtrent asbest ingesteld. Van die asbestwetten is het Asbestverwijderingsbesluit er één van. Op 1 maart 2006 is er een nieuw Asbestverwijderingsbesluit van kracht gegaan.

Dit Asbestverwijderingsbesluit heeft als doel om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen bij het slopen van een pand of object, bij het verwijderen van asbest of wanneer er na een incident asbest opgeruimd dient te worden.

Bent u eigenaar van een pand en bent u van plan om asbest te (laten) verwijderen uit het pand? In de meeste gevallen moet u melding maken bij de gemeente wanneer u asbest laat verwijderen. Hierbij maakt het niet uit om welke hoeveelheid asbest het gaat. In het Bouwbesluit 2012 zijn de voorwaarden voor het melden van asbest terug te vinden. In dit besluit staat onder andere genoteerd wanneer er precies een melding gedaan moet worden.

In bepaalde situaties is het geoorloofd om als particulier zelf asbest te verwijderen. Hier gelden echter strikte voorwaarden voor. Ook als particulier dient u melding te maken bij de gemeente. Meer informatie over het zelf afvoeren van asbest? Lees meer op asbest afvoeren.

Veelal wordt asbest verwijdert door een gecertificeerd asbestbedrijf zoals Asbestcentraal. Wanneer wij uw asbest verwijderen verzorgen we ook de melding bij de gemeente. Alle zorgen worden door ons uit uw handen genomen.

Subsidie voor asbest verwijderen

Vanaf januari 2016 is er een subsidieregeling ingesteld voor het renoveren van asbestdaken. Let op, deze regeling is alleen geldig voor asbestdaken en niet voor het verwijderen van asbest op overige plaatsen. Deze regeling is ingesteld om het verwijderen van asbestdaken sneller te laten verlopen. Alle asbestdaken dienen verdwenen te zijn voor 2024.

Voor wie is de asbest subsidie?

De subsidie kan door vrijwel iedereen aangevraagd worden, particulieren, bedrijven , non-profitinstellingen en de overheid. Een aanvraag kan ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U dient wel rekening te houden met een aantal voorwaarden:

 • De minimale afmeting van het asbestdak dien 35 vierkante meter te zijn.
 • Alleen een gecertificeerd asbestbedrijf mag het asbestdak renoveren.
 • Nadat uw asbestdak is gerenoveerd heeft u nog 6 maanden om uw aanvraag voor subsidie in te dienen.
 • De subsidie kan tot 31 december 2019 aangevraagd worden.

Er wordt standaard een vaste prijs per vierkante meter gehanteerd voor het verwijderde asbestdak. Dit bedrag is € 4,50 met een maximaal bedrag van € 25.000 per adres.

Asbest verwijderen: de kosten>/strong>

Bij het verwijderen van asbest is geen één situatie hetzelfde. Daarom maken we graag een persoonlijke offerte voor u, gericht op uw situatie.

Neem voor een offerte contact op met Asbestcentraal. We bespreken uw situatie en vertellen u meer over een asbestinventarisatie, de eerste stap bij verwijdering asbest. Na het gesprek sturen we u en offerte voor een asbestinventarisatie.

Wanneer de inventarisatie heeft plaats gevonden hebben we een beter beeld van uw situatie. Tijdens de asbestinventarisatie wordt duidelijk om welke risicoklasse het gaat, wat de staat van het asbest is en om welke hoeveelheid het gaat. Met deze informatie kunnen wij een persoonlijke offerte voor u opmaken voor het verwijderen van asbest.

Bij Asbestcentraal doen we niet aan kleine lettertjes op de offerte. Al onze offertes zijn duidelijk en overzichtelijk. Heeft u vragen over de kosten of over een offerte? Neem dan contact op met een medewerker van Asbestcentraal.

De voordelen van Asbestcentraal

Asbestcentraal is al jarenlang dé partner op het gebied van asbest. Een asbestinventarisatie, asbest verwijderen en uw pand keurig renoveren, al deze werkzaamheden biedt Asbestcentraal aan.

Bij Asbestcentraal profiteert u van de volgende voordelen:

 • Ruime ervaring op het gebied van asbest
 • Alle asbestwerkzaamheden onder één dak
 • Een vast aanspreekpunt voor al uw werkzaamheden
 • Altijd bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week
 • Heldere en duidelijke offertes
 • Team van adviseurs en vakmannen
 • Gratis deskundig advies

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Contact

Heeft u na bovenstaande informatie nog vragen over het Asbestverwijderingsbesluit? Of ontvangt u graag een offerte voor een asbestinventarisatie? Bij Asbestcentraal zijn we altijd te bereiken, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

U kunt Asbestcentraal bereiken op:

Telefoon:085-483 9847

E-mail:info@asbestcentraal.nl

Vraag en antwoord over Asbestverwijderingsbesluit

Waar dient het asbestverwijderingsbesluit voor?

Het Asbestverwijderingsbesluit is één van de belangrijkste wetten omtrent asbest. Deze wet is afgesloten om de uitstoot van asbestvezels te beperken. Asbestvezels komen vraag vrij bij:

 • Het slopen van panden of objecten
 • Verwijderen van asbestbevattend materiaal uit panden of objecten
 • Opruimen van asbesthoudend materiaal na een incident.