Laat Uw Asbestonderzoek Uitvoeren Door Asbestcentraal

asbestonderoekHeeft u het vermoeden dat er asbest in uw huis of gebouw zit? Bijvoorbeeld na het bestuderen van de bouwgeschiedenis van het pand? Asbest kan alleen vastgesteld worden door middel van een professioneel asbestonderzoek.

Alleen een gecertificeerd SC-540 bedrijf mag een asbest onderzoek uitvoeren. Asbest laten onderzoeken doet u bij Asbestcentraal. We beschikken over de juiste certificaten en hebben jarenlange ervaring. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor asbestonderzoek.

Inhoud:

Wat houdt asbest precies in?

Er zijn veel verschillende kleuren en soorten asbest. Hieronder leggen we uit wat asbest nu precies is.

Het woord asbest komt van het Griekse woord ‘Asbestos’, dit betekent onuitblusbaar. Asbest is een product uit de natuur. Eigenlijk is asbest een verzamelnaam voor een hoeveelheid mineralen met een vezelstructuur. De vezelstructuur is ontzettend klein. minuscuul zelfs. De structuur van de vezels is dan ook alleen maar door een microscoop te bekijken.

Asbestvezels bestaan uit twee hoofdgroepen:

 • Spiraalvormige soort asbest, dit wordt ook wel wit asbest genoemd.
 • Naaldvormige soort asbest, deze soort staat bekend als blauw/bruin/geel/grijs of groen asbest.

Het soort asbest is alleen te herkennen aan het ruwe asbest, dit beschikt over een specifieke kleur. Wanneer het ruwe asbest verwerkt wordt is het soort asbest alleen nog maar waar te nemen aan de hand van een microscopische analyse.

Twee structuren asbest

Asbest is niet alleen onder te verdelen in twee verschillende hoofdgroepen maar er bestaand ook twee verschillende structuren asbest. Namelijk hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Asbest in de vorm van een hechtgebonden structuur is niet zo gevaarlijk. De asbest zit verankert in het product, hierdoor komen de vezels niet zo snel vrij wanneer het product in goede staat is. Een bekend voorbeeld van hechtgebonden asbest zijn golfplaten, vinyltegels,bloembakken en vensterbanken.

Niet-hechtgebonden asbest

Asbest in de vorm van niet hechtgebonden asbest is wel gevaarlijk. Deze vorm van asbest brengt een gezondheidsrisico met zich mee. De asbest zit niet verankert in het product waardoor de vezels snel vrij kunnen komen. De vezels van niet hechtgebonden asbest zijn ook nog eens voorzien van een hoog asbestgehalte. Dit gaat om een percentage tussen de 75% en 100%. Deze factoren bij elkaar maken niet hechtgebonden asbest zeer gevaarlijk. Voorbeelden van niet hechtgebonden asbest zijn spuitasbest en afdichtingskoord bij kachels.

Waar werd asbest voor gebruikt?

Asbest is na de oorlog veelvuldig toegepast tot aan de jaren 80. Het materiaal werd vooral gebruikt omdat het sterk is, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop.

Een groot gedeelte van het asbest werd verwerkt tot cementproducten, zoals golfplaten, waterleidingbuizen en schoorsteenpijpen. In woningen en gebouwen die voor 1980 zijn gebouwd is een grote kans op aanwezigheid van asbest. Dit kan zowel in bouwmaterialen zitten als in huishoudelijke producten.

Asbest werd met name gebruikt voor:

 • Dakbeschot
 • Isolatiemateriaal
 • Verwarmingsketels
 • Rioolleidingen
 • Straalkachels
 • Vinylvloeren
 • Boilers
 • Verharding van wegen

Ook in de agrarische sector werd voorheen veel asbest toegepast. Asbesthoudende golfplaten werden gebruikt als dakbedekking voor stallen en schuren. En het erf werd vaak verhard met asbestbevattend afval.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Wat is een asbestonderzoek?

Bij iedere verwijdering van asbest, is een asbestonderzoek verplicht. De asbest mag namelijk alleen verwijderd worden wanneer er een asbestinventarisatie rapport aanwezig is.

Alleen een gecertificeerd bedrijf mag een asbest onderzoek uitvoeren. Dit bedrijf moet in het bezit zijn van het SC-540 certificaat.

Door middel van een asbest onderzoek wordt de definitieve plek van het asbest vastgesteld. Daarnaast wordt er ook bekeken om welke vorm asbest het gaat en in welke staat de asbest is.

Soorten asbest onderzoek

Een onderzoek asbest komt in verschillende vormen voor. Het is mogelijk om een risico-analyse te laten maken of om een globaal onderzoek uit te laten voeren. Bij het slopen of renoveren van woningen of andere gebouwen is het altijd verplicht om een volledig asbest onderzoek uit te laten voeren.

Volgens de SC-540 norm wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende typen asbestonderzoek:

Type A

Dit is een volledig asbest onderzoek. Dit onderzoek is verplicht wanneer er een gebouw gesloopt of gerenoveerd moet worden. Het onderzoek bevat de volgende aspecten:

 • Desk research: documenten zoals de bouwgeschiedenis worden bestudeerd
 • Een interview met de eigenaar of beheerder van het pand
 • Het gebouw wordt volledig geïnspecteerd
 • Van verdachte materialen worden monsters afgenomen
 • Deze monsters worden onderzocht met een elektronenmicroscoop
 • Van alle bevindingen wordt een asbestonderzoek rapportage gemaakt

Type B

Het type B onderzoek is een aanvulling op het type A onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd wanneer er tijdens het volledig asbestonderzoek niet waarneembaar asbest is geconstateerd. Of wanneer er een groot vermoeden is dat er niet waarneembaar asbest in het pand aanwezig is. Tijdens dit onderzoek worden er toepassingen in funderingen of bouwconstructies onderzocht.

Aangezien het hier om asbest gaat die niet waarneembaar is zijn er tijdens het type B onderzoek destructieve handelingen nodig. Dit onderzoek dient altijd in samenwerking met een gecertificeerde asbestverwijderaar uitgevoerd te worden.

Type 0

Het type 0 onderzoek is een compacte versie van het volledig asbest onderzoek. Dit onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd voor panden die nog in gebruik zijn. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw huis heeft gekocht en graag wilt weten of er asbest in het huis aanwezig is. Hiervoor is het type 0 onderzoek zeer geschikt.

Wat zijn de asbestonderzoek kosten?

Asbest onderzoek kosten zijn zeer variabel. De kosten wisselen namelijk per type onderzoek, de locatie van de asbest en per oppervlakte.

Type A

Een type A onderzoek is een volledig asbest onderzoek. Dit onderzoek is verplicht bij het verwijderen van asbest. De kosten voor een volledig asbestonderzoek variëren per oppervlakte.

Type B

Het type B onderzoek is een aanvulling op het volledig asbestonderzoek. Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd wanneer de asbest niet direct waarneembaar is. Tijdens destructieve onderzoek wordt het pand niet alleen bekeken maar er vinden ook sloopwerkzaamheden plaats. De kosten voor dit onderzoek zijn dan ook afhankelijk van het oppervlakte van het pand. Ook de destructieve werkzaamheden zijn bepalend voor de totale kosten.

Type 0

Het type 0 onderzoek lijkt op het volledig asbest onderzoek maar dan in een compacte vorm. Dit is een klein onderzoek zonder bijkomende sloopwerkzaamheden. Ook bij dit onderzoek zijn de kosten afhankelijk van het oppervlakte.

Wilt u graag een persoonlijke offerte ontvangen voor een asbest onderzoek? Een medewerker van Asbestcentraal bespreekt graag uw situatie en maakt een gedetailleerde offerte voor u op. Ook wanneer u vragen heeft over asbestonderzoek kosten kunt u terecht bij Asbestcentraal .

Laat uw asbestonderzoek uitvoeren door Asbestcentraal

Een asbest onderzoek mag niet door ieder willekeurig bedrijf uitgevoerd worden. Het asbestbedrijf moet voorzien zijn van het SC-540 certificaat. Asbestcentraal heeft veel ervaring op het gebied van asbest onderzoek en is gecertificeerd.

Asbestcentraal voert alle werkzaamheden omtrent asbest uit. Zo heeft u één aanspreekpunt voor alle werkzaamheden. U kunt bij ons terecht voor asbest onderzoek, asbestonderzoek kosten, het afvoeren van asbest en renovatiewerkzaamheden. Ons team bestaat uit adviseurs en professionals die volledig tot uw beschikking staan.

Bij Asbestcentraal wordt uw asbest onderzoek binnen zeer korte tijd uitgevoerd. Door de korte lijnen binnen het bedrijf werken we zeer efficiënt. U beschikt zeer snel over een asbest onderzoek rapportage.

Klantgericht en open, daar staan we bij Asbestcentraal voor. Onze medewerkers staan altijd voor u klaar om u te voorzien van een deskundig advies of een persoonlijke offerte. De gedetailleerde offerte die u ontvangt van ons is duidelijk en overzichtelijk, zonder kleine lettertjes of addertjes onder het gras.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

asbest onderzoek contactHoe kan ik contact opnemen met Asbestcentraal?

Ontvangt u graag meer informatie over asbest onderzoek? Of bent u benieuwd naar de specifieke kosten voor uw situatie? Neem dan contact op met Asbestcentraal. We voorzien u graag van een deskundig advies of geven antwoord op al uw vragen omtrent asbest onderzoek.

We zijn bereikbaar per:

Telefoon:085-483 9847

E-mail: info@asbestcentraal.nl

Veelgestelde vragen over asbest onderzoek

Wanneer moet ik een asbestonderzoek uit laten voeren?

Een asbestonderzoek moet uitgevoerd worden wanneer er asbest verwijdert wordt. Er zijn verschillende typen asbest onderzoek. Wanneer een pand gesloopt of gerenoveerd moet worden dient er altijd een volledig asbest onderzoek uitgevoerd te worden.Tijdens een volledig asbest onderzoek wordt het pand nauwkeurig onderzocht, er worden monsters afgenomen en deze worden vervolgens geanalyseerd. Daarna ontvangt u een rapportage met alle bevindingen.

Heeft u een nieuw huis gekocht en wilt u deze graag laten checken op asbest? Dan is een globaal onderzoek al voldoende.

Wat zijn de kosten voor het afvoeren van asbest?

Bij een sterk vermoeden van asbest in uw woning of gebouw is het verstandig om contact op te nemen met Asbestcentraal. Wanneer u het asbest wilt laten verwijderen dient er altijd eerst een asbest onderzoek uitgevoerd te worden, dit is wettelijk verplicht. Bij Asbestcentraal maken we graag een offerte voor een asbestonderzoek. Deze offerte is gebaseerd op uw situatie en daarom ook persoonlijk.

Na het asbestonderzoek ontvangt u een rapportage met alle bevindingen. Een medewerker van Asbestcentraal stelt aan de hand van het rapport een persoonlijke offerte voor u op voor het verwijderen van asbest.