Asbestcentraal verwijdert asbest platen snel

Asbest platen verwijderen

Asbest platen verwijderen

In Nederland zijn er nog veel asbest platen op daken te vinden. Asbest platen zijn vooral veel gebruikt in de agrarische sector. Hebt u een vermoeden dat u asbest platen op uw dak heeft? Neem contact op met Asbestcentraal. Wij onderzoeken of er asbest in uw platen zit en verwijderen de platen voor u.

Index

Meer over weten over asbest

Asbest is een verzamelnaam voor verschillende in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Het woord asbest is afgeleid van het Griekse asbestos dat “onvergankelijk” en “onverwoestbaar” betekent.

Alle soorten asbest zijn bestand tegen hoge temperaturen (van ten minsten 400 graden) en zeer slijtvast. Vandaar dat het een populair materiaal was, zelfs nadat bekend was geworden dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid.

Er zijn 6 vormen van asbest: wit asbest, grijs asbest, groen asbest, bruin asbest, geel asbest en blauw asbest. Wit asbest werd veruit het meest gebruikt (ruim 90 procent), maar ook bruin asbest en blauw asbest zijn op grote schaal toegepast (samen zo’n 10 procent). Grijs asbest, groen asbest en geel asbest zijn nauwelijk gebruikt.  

Er is hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels vast en bij niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels niet of nauwelijks vast.  

Waar zijn asbestplaten toegepast?

Vroeger (voor 1993) paste men golfplaten, bestaande uit asbestcement, meestal toe als dakbedekking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsenstallingen, garages, schuren en soms ook als gevelbekleding. Asbestplaten waren vooral populair in de agrarische sector, bijvoorbeeld inpandig als schotten, maar ook als dakbedekking voor stallen en schuren.

Er zijn 2 soorten asbestplaten:

 • Vlakke asbestplaten
 • Asbest golfplaten

Toepassingen van vlakke asbest platen

Vlakke platen werden onder andere gebruikt als gevelpanelen, spouw- en kozijnbekleding, wandelementen en dakleien. Ook in ontluchtingskanalen en rookgasleidingen en als bekleding van cv-ruimten zijn vlakke asbest platen toegepast.

De platen bevatten meestal een asbestgehalte van 10-15 procent wit asbest. Dikke platen bevatten soms ook 2 tot 5 procent blauw asbest.

Omdat asbest brandwerend is, werd vlak plaatmateriaal vaak toepast als brandscheidingen en in hokruimte. In dit geval bevatte de platen vaak 30 tot 60 bruin asbest of zelfs meer dan 60 procent. Vlakke asbest platen zijn meestal gemaakt van niet-hechtgebonden asbest.

Toepassingen van asbest golfplaten

Meestal werden asbest golfplaten gebruikt als dakbedekking, bijvoorbeeld op schuren, fietsenstallingen, garages en soms ook als gevelbekleding. In de agrarische sector waren asbest golfplaten erg populair, denk hierbij aan dakbedekking voor stallen en schuren, maar ook inpandig als schotten.

Asbest golfplaten bestaan in diverse diktes en bevatten voor 10 tot 15 procent witte asbest. Dikke platen bevatten soms 2 tot 5 procent blauwe asbest.

Asbest golfplaten bestaan meestal uit hechtgebonden asbest (asbestcement).

asbest-golfplaatHoe herken ik een asbestplaat?

Met het blote oog is moeilijk om een asbestplaat van een gewone plaat te onderscheiden. Op nieuwe asbestvrijeplaten staat ‘NT’ (New Technology). Helaas zijn de letters na verloop van jaren niet meer te zien. Nieuwe platen die na 1993 in Nederland zijn gekocht, bevatten geen asbest. In België ging de verkoop van asbestplaten na 1993 nog een tijdje door.

Hoe komt u er dan achter of u te maken heeft met een asbestplaat? Alleen door een gespecialiseerd asbestbedrijf zoals Asbestcentraal in te schakelen, krijgt u zekerheid. We bekijken de asbestplaten nauwkeurig en we nemen monsters af.

De monsters worden naar een laboratorium gestuurd. Ze worden door middel van een microscoop geanalyseerd. Zo komen we er achter of we met asbest te maken hebben, om welke soort asbest het gaat en hoeveel procent asbest in de asbestplaat zit.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Hoe gevaarlijk is het asbest in een asbestplaat?

Asbest bestaat uit kleine, dunne vezels die makkelijk afbreken. Ze komen in de lucht terecht, waar de vezels ingeademend kunnen worden. Als de vezels in de het lichaam komen is er een risico dat de vezels daar schade aanrichten . Door blootstelling van asbest kunnen de volgende ziektes optreden:

 • Longkanker
 • Longvlieskanker
 • Buikvlieskanker (mesothelioom)
 • Stoflongen (abestose)

Hoeveel gezondheidsrisico een asbestplaat vormt, hangt af van een 4 factoren:

 1. Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest: Niet-hechtgebonden asbest is veel gevaarlijk dat hechtgebonden asbest.
 2. Hoe beschadigd een asbestplaat is: Hoe meer beschadigd, hoe hoger het gezondheidsrisico.
 3. Om welke soort asbest het gaat: Wit asbest is veel minder schadelijk dan bruin of blauw asbest.
 4. Hoe groot het percentage van de asbestplaat uit asbest bestaat: Hoe groter het asbestpercentage, hoe gevaarlijker.  

Asbestplatten verwijderen

Voordat het asbest verwijderd wordt, doen we eerst een asbestinventarisatie. Een asbestinventarisatie is nodig om een vergunning bij de gemeente te krijgen voor asbestverwijdering.

Het is ook wettelijk verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren als u gaat slopen of renoveren. Als u een asbestinventarisatie laat doen, bent u verplicht om samen te werken met asbestbedrijf met een SC-540 certificaat. Wij zijn in het bezit van zo’n certificaat.

Bij een volledig asbestonderzoek wordt ter plaatse bekeken of er asbest aanwezig is in het gebouw. We bestuderen ook de bouwgeschiedenis uitvoerig. Wij bieden bovendien op maat gemaakte onderzoeken aan voor renovatieprojecten.

Hoe gaat een asbestinventarisatie in zijn werk?

 1. Eerst wordt er naar aanwijzingen van asbest in documenten gezocht.
 2. We kijken of er asbesthoudende materialen zijn toegepast.
 3. Er wordt een interview met de eigenaar of beheerder gehouden, om de geschiedenis op het gebied van asbest te achterhalen van de constructie, het object, het bouwwerk of de installatie.
 4. We doen een uitgebreide inspectie van de locatie.
 5. Er worden monsters genomen van de materialen, waarvan we denken dat ze misschien asbest bevatten.
 6. De monsters worden naar het laboratorium verzonden.
 7. Als laatste stellen we een rapportage op. In deze reportage staan de locaties waar het asbest zich bevindt, de resultaten analyses, foto’s en de conclusies. Daarnaast vindt u onze adviezen in de rapportage voor asbestverwijdering.

Wij zijn een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf op het gebied van verwijderen van asbest. De asbestverwijdering voeren wij op een veilige en zorgvuldige manier uit. Wij verwijderen asbest volledig en we voeren het bovendien af.

Het verwijderen van asbestplaten laat soms veel schade achter. Asbestcentraal heeft experts op het gebied van herstelwerkzaamheden in dienst. Onze experts zorgen ervoor dat uw woning, object of pand volledig naar wens opgeknapt wordt.  

asbesttotaalherstelkl_007 Subsidie

Er is een speciale subsidie waarvoor u in aanmerking komt, als u asbestplaten van uw dak laat verwijderen. De subsidie is bedoeld voor zowel bedrijven als particulieren en overheden.

Het doel van de subsidie is dat alle asbestdaken in Nederland voor 2020 verdwenen zijn. Door het weer verweren de asbestplaten langzaam en raken de platen beschadigt. De asbestvezels komen hierdoor in de lucht terecht. Ze zijn schadelijk voor de volksgezondheid en voor het milieu.  

Per vierkante meter asbestdak krijgt u 4,50 euro met een maximum van 25.000 euro per kavel. Het is mogelijk om uw subsidieaanvraag tot 6 maanden na de asbestverwijdering in te dienen.

Zijn er behalve asbestplaten nog meer toepassingen van asbest?

Er zijn heel veel manieren waarop asbest gebruikt werd. 80% van alle asbest werd toegepast in de bouw. Verreweg het meeste in de vorm van asbestbestcement. Asbestcement is bijvoorbeeld te vinden in afvoerbuizen, schoorstenen en dakleien.

Buiten de bouw werd asbest gebruikt in remvoeringen en de koppelingsplaten van auto’s en treinen, voor de isolatie van schepen werd asbest ook gebruikt en in bepaalde consumentenproducten (zoals in bloembakken en warmhoudplaatjes).

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Uw voordeel bij Asbestcentraal

Wij hebben jarenlange ervaring in het herkennen en het verwijderen van asbest. Al onze medewerkers zijn echte vakmannen. Bij Asbestcentraal hebben we één aanspreekpunt voor al uw werkzaamheden. Alle fasen worden door ons uitgevoerd, van de asbestinventarisatie tot asbestverwijdering en herstelwerkzaamheden.

U wordt goed op de hoogte gehouden door onze heldere communicatie. Transparantie en openheid zijn bij Asbestcentraal erg belangrijk. U krijgt daarom van ons een duidelijke offerte zonder addertjes onder het gras. Ook tijdens of na onze werkzaamheden ontvangt u geen offerte voor bijkomende kosten.Door onze goede communicatie en de juiste afstemming worden uw asbest platen snel verwijdert.  

Onze contactgegevens

Heeft u vragen over onze offerte of over asbest? Neem gerust contact met ons op, want wij staan voor u klaar. Wij geven u ook graag informatie over asbest platen. U kunt ons bereiken via:

Ons telefoonnummer: 085-4839847

Ons emailadres: info@asbestcentraal.nl