Hoe Asbest Herkennen? Asbestcentraal Informeert U

asbest herkennenVermoedt u dat er asbest in de golfplaten, vensterbank of in een ander materiaal zit? Een ander asbestverdacht object in uw woning of bedrijfspand gevonden? Maar hoe moet u precies asbest herkennen? Asbestcentraal informeert u over het herkennen van asbest.

Bespeurt u daadwerkelijk asbest of twijfelt u? Schakel dan Asbestcentraal in voor een asbestinventarisatie. Zo weet u gegarandeerd zeker of er wel of geen asbest aanwezig is. Daarnaast verwijderen en vervoeren wij asbest. Ook herstellen wij de schade na de asbestverwijdering. Asbestcentraal is hét bedrijf om in te zetten op het gebied van asbest.

asbestWat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product. Het bestaat uit een aantal mineralen die in de natuur voorkomen, ook wel silicaten. Deze mineralen hebben een vezelstructuur. Asbest werd vroeger (met of zonder een bindmiddel) verwerkt in verschillende producten.

Asbest is veelal gebruikt in woningen en gebouwen, maar ook in huishoudelijke apparaten. Dit natuurlijke product was erg populair, omdat het goedkoop en bestand is tegen hogere temperaturen (brandwerend). Daarnaast is het sterk, slijtvast en isolerend.

Soorten asbest

Asbest is te onderscheiden in twee hoofdgroepen vezels, namelijk serpentijn en amfibool.

 • Serpentijn. Onder serpentijn valt chrysotiel, ook wel witte asbest genoemd. De witte asbest komt het meest voor. Serpentijn is een gekrulde vezel.
 • Amfibool. Ambifool bestaat uit blauw asbest (crocidoliet), bruin asbest (amosiet), geel asbest (anthofyliet), grijs asbest (tremoliet), groen asbest (actinoliet). In asbesttoepassingen komt veelal de blauwe en de bruine asbest voor. Ambifool is een naaldvormige vezel.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Er bestaan twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

In hechtgebonden asbest, zitten de vezels stevig vast in het bindmiddel. Als deze materialen in goede staat verkeren, dan is de kans klein dat er asbestvezels vrijkomen in de lucht. Dit levert dan geen direct gevaar op. Hechtgebonden materialen bevatten veel cement, lijm of kunststof. Een voorbeeld is daarvan is asbestcement. Als deze materialen niet worden bewerkt, is het risico op inademing minimaal.

Niet-hechtgebonden asbest

In niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels niet sterk vast in het bindmiddel, zoals in spuitasbest. Hierdoor komen de asbestvezels sneller vrij. Het materiaal waar asbest in verwerkt zit is dan zacht en brokkelt makkelijk af. Daarnaast hebben de vezels in niet-hechtgebonden asbest een hoger asbestgehalte. Niet-hechtgebonden asbest is daarom erg gevaarlijk voor de gezondheid.

Ernstige gevolgen voor de gezondheid

De gezondheidsrisico’s van asbest kwamen in de jaren ‘70 aan het licht. Het gebruik van asbest werd per 1 juli 1993 verboden. Asbest is zeer gevaarlijk voor de gezondheid als u eraan blootgesteld wordt. Dit geldt vooral voor fijne asbestvezels die loskomen. Deze vezels komen vooral los bij niet-hechtgebonden asbest.

Asbest komt in de lucht door het uitvoeren van verschillende werkzaamheden, zoals slopen, boren of zagen. Daarnaast door het verkeerd verwijderen van asbest. Het inademen van de vezels kan schadelijke gevolgen voor uw lichaam hebben. Hierdoor kunnen er allemaal aandoeningen ontstaan. Asbest veroorzaakt over het algemeen stoflongen (asbestose), long-, longvlies- en buikvlieskanker.

Herkennen asbest – Waar kan asbest inzitten?

Asbest zit verwerkt in ruim 3000 producten. Het is vooral gebruikt voor bouwmaterialen waardoor het vaak voorkomt in gebouwen, woningen of oude schuren. Een veelvoorkomende plaats is bijvoorbeeld de dakbedekking. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van materialen waar vaak asbest in verwerkt zit.

asbest in dakHechtgebonden asbest in materialen

 • Dakleien (op daken)
 • Kunstmarmer (vensterbanken)
 • Riolering, gas en waterleiding (in toiletten of afvoerringen)
 • Luchtkanaal / schoorstenen (kachelachterplaten, cv-installaties en ventilatiekanaal)
 • Asbestboard (aftimmering van kasten binnen)
 • Vinyltegels (keuken en toilet)
 • Asbestplaten met coating (buitengevel of galerij)
 • Asbestplaten (schoorstenen, daken van schuren, of gevels)
 • Golfplaten (daken van schuren, loodsen of stallen)
 • Asbesthoudende kit (bij kozijnen)

Niet-hechtgebonden asbest in materialen

 • Spuitasbest (gespoten op leidingen, plafonds of staalconstructies)
 • Kachelplaten (achter de haard of cv-installatie)
 • Plaasterisolatie (buisisolatie van verwarming)
 • Vinylvloerbedekking (zeil of tegels) met asbesthoudende papieren onderlaag
 • Afdichtingskoord (diverse afdichtingen)
 • Elektrische apparaten of elementen (oude broodroosters, haardroger of verlichting etc.)

Wilt u graag weten waar binnen in huis en buiten huis mogelijk asbest zit? Klik hier voor binnen in huis en hier voor buiten huis.

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Hoe asbest herkennen?

Vermoedt u dat u asbest in of rondom uw huis/bedrijfspand heeft? Bent u ergens anders een asbestverdacht materiaal of product tegen gekomen? Maar heeft u geen ervaring in het herkennen van asbest? Voor het herkennen van asbest geven wij u 3 tips.

asbest dakHerkennen asbest tip 1: Vezelstructuur en witte/lichtgrijze kleur

Veel asbesthoudende producten, objecten of materialen hebben een vezelachtige structuur. Vaak ziet u op de breukvlakken en bij beschadigingen aan deze structuur dat het product, object of materiaal hoogstwaarschijnlijk asbest bevat. Over het algemeen heeft asbest een witte tot lichtgrijze kleur. Dit komt omdat er veelal witte asbest is gebruikt.

Herkennen asbest tip 2: Leeftijd materiaal/product

Heeft u de vezelachtige wit/lichtgrijs kleurige structuur opgemerkt? Ga na wanneer dit product, object of materiaal gemaakt is. De tijd wanneer het gemaakt is, is een aanwijzing dat het product, object, materiaal asbest kan bevatten. Na de tweede wereldoorlog is veel gebruik gemaakt van asbest. Producten, objecten en materialen die voor 1983 zijn gemaakt kunnen niet-hechtgebonden asbest bevatten. Hechtgebonden asbest is tot 1993 gebruikt.

Herkennen asbest tip 3: Informeer

Ga bij de fabrikant of leverancier na of het een asbesthoudend materiaal, object of product is. Daarnaast is het verstandig om te informeren bij de eigenaar of verhuurder van een huis/gebouw of er asbest aanwezig is.

Asbestcentraal – voor definitief vaststellen van asbest

Asbest herkennen is nog niet zo eenvoudig als u denkt. Met het blote oog is het niet definitief vast te stellen. Vooral hecht-gebonden asbest is het moeilijk vast te stellen. Daarnaast weet u misschien niet precies de leeftijd van het materiaal of krijgt u niet direct of geen informatie van de fabrikant of leverancier of van de eigenaar of verhuurder van het huis/bedrijfspand.

Het is belangrijk dat u snel en zeker weet dat u met een asbesthoudend product te maken heeft, want asbest brengt grote schade toe aan uw gezondheid. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest en wilt u definitief uitsluitsel/vaststellen of het product asbest bevat? Schakel dan een Asbestcentraal in. Wij stellen met een inventarisatie vast of er daadwerkelijk asbest aanwezig is. Daarnaast verwijderen wij asbest, voeren wij asbest af en herstellen wij de schade na asbestverwijdering.

Daarom Asbestcentraal inschakelen

Asbestcentraal heeft jarenlange ervaring in het asbest herkennen. Al onze medewerkers zijn gespecialiseerd in asbestinventarisatie, maar ook in asbestverwijdering (en vervoeren) en het herstellen van schade na asbestverwijdering. Wij bieden u 3 expertisegebieden onder één dak.

Asbestinventarisatie

U laat een asbestinventarisatie uitvoeren als u vermoedt dat er asbest aanwezig is. Ook is het nodig om een inventarisatie uit te laten voeren als er daadwerkelijk asbest aanwezig is. Een asbestinventarisatierapport is noodzakelijk om een vergunning bij de gemeente te verkrijgen voor het verwijderen van asbest.

Daarnaast is het wettelijk verplicht om een asbestinventarisatie uit te laten voeren als u gaat slopen of renoveren. Asbestcentraal is een gecertificeerd bedrijf in het uitvoeren van asbestinventarisaties.

Wij mogen tevens een volledig asbestonderzoek uitvoeren, omdat wij beschikken over een SC-540 certificaat. Hierbij wordt ter plaatse bekeken of er asbest aanwezig is in het gebouw. Daarnaast wordt de bouwgeschiedenis uitvoerig bestudeerd. Ook bieden wij op maat gemaakte onderzoeken aan voor renovatieprojecten. Van een quickscan tot een volledige asbestinventarisatie met risicobeoordeling.

Bent u benieuwd hoe een asbestinventarisatie in zijn werk gaat? Hieronder vindt u het stappenplan van een asbestinventarisatie:

 • Stap 1: deskresearch uitvoeren (gezocht naar aanwijzingen in documenten);
 • Stap 2: bekijken of er asbesthoudende of asbestverdachte materialen zijn toegepast;
 • Stap 3: het voeren van een interview met de eigenaar of beheerder, om de historie van het bouwwerk, constructie, object of installatie op het gebied van asbest te achterhalen;
 • Stap 4: het inspecteren van de locatie;
 • Stap 5: er wordt een monstername genomen van asbestverdachte materialen;
 • Stap 6: daarna worden de afgenomen monsters geanalyseerd door een RvA geaccrediteerd laboratorium;
 • Stap 7: als laatste wordt er een rapportage opgesteld. In deze rapportage staan de foto’s, bevindingen, resultaten analyses en de locaties waar het asbest zich bevindt. Daarnaast worden adviezen gegeven voor asbestverwijdering.

asbest verwijderen door asbestcentraalAsbest verwijderen en vervoeren

Ook zijn wij een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf op het gebied van verwijderen en het voeren van asbest. De asbestverwijdering voeren wij op een zeer zorgvuldige en veilige manier uit. Wij zijn in staat om overal en volledig asbest te verwijderen.

*Als particulier mag u een kleine hoeveelheid (niet meer dan 35 vierkante meter) materiaal met asbest verwijderen, alleen als u het materiaal niet beschadigt. U moet wel altijd een sloopmelding doen bij uw gemeente. Houd er rekening mee dat aan het zelf verwijderen van asbest gezondheidsrisico’s vast zitten. Zeker als u hier geen ervaring mee heeft. Laat asbest daarom altijd verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf in asbest, zoals Asbestcentraal.

Herstelwerkzaamheden

Het verwijderen van asbest kan veel schade achterlaten. Denk maar aan het asbest verwijderen in woningen of panden. Onze experts op het gebied van herstelwerkzaamheden zorgen ervoor dat het object, woning of pand uitstekend en volledig naar wens opgeknapt wordt.

Kosten diensten Asbestcentraal

De prijzen variëren per dienst. Het ligt eraan wat voor dienst u bij ons afneemt en wat de omvang van het asbest is. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte van een asbestinventarisatie of voor een prijsindicatie van een andere dienst, via telefoonnummer 085-4839847 of via de mail info@asbestcentraal.nl.

Subsidie

De overheid wil graag dat voor 2024 alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. Particulieren, agrariërs, bedrijven, overheidsinstanties of non-profit organisaties hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van speciale subsidieregelingen voor het verwijderen van asbestdaken. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Opdrachtgevers Asbestcentraal

Asbestcentraal staat voor iedereen klaar die problemen ervaart rondom asbest. De volgende klanten maken gebruik van onze diensten:

 • Particulieren
 • Woningcorporaties
 • Eigenaren van onroerend goed
 • VvE’s
 • Onderwijsinstellingen
 • Overheden

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Contactgegevens Asbestcentraal

Asbestcentraal staat graag voor u klaar om u te helpen met al uw vragen rondom asbest. Daarnaast geven wij u graag advies over hoe asbest herkennen. Ook kunt u op het onderstaande telefoonnummer of via de mail een afspraak maken voor een asbestinventarisatie, asbestverwijdering (en vervoeren) en/of voor herstelwerkzaamheden.

Asbestcentraal contactTelefonisch contact
Voor vragen belt u naar het volgende nummer: 085-4839847

E-mail contact
Wij zijn ook bereikbaar via de e-mail. Stuur uw vragen naar : info@asbestcentraal.nl

Openingstijden
Asbestcentraal is 24/7 bereikbaar, 365 dagen per jaar.

Bel ons direct als er een asbestcalamiteit voordoet bijvoorbeeld bij storm, brand of sloop- en verbouwwerkzaamheden!

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik asbest herkennen?
Veel asbesthoudende producten, objecten of materialen hebben een vezelachtige structuur. Vaak ziet u op de breukvlakken en bij beschadigingen aan deze structuur dat het product, object of materiaal hoogstwaarschijnlijk asbest bevat. Over het algemeen heeft asbest een witte tot lichtgrijze kleur. Dit komt omdat veelal witte asbest is gebruikt.

Daarnaast is de tijd (wanneer het gemaakt is) een aanwijzing dat het product, object of materiaal asbest kan bevatten. U zou dan bij de fabrikant of leverancier kunnen navragen of het een asbesthoudend product is. Ook is het verstandig om te informeren bij de eigenaar of verhuurder van het huis/gebouw of er asbest aanwezig is.

Welke werkzaamheden voert Asbestcentraal uit rondom asbest?
Alle problemen rondom asbest lossen wij op. Bij Asbestcentraal profiteert u dan ook van 3 expertisegebieden. Wij zijn gespecialiseerd in asbestinventarisatie, maar ook in asbestverwijdering (en vervoeren) en het herstellen van schade na asbestverwijdering.

Wie zijn de opdrachtgevers van Asbestcentraal?
De volgende klanten maken gebruik van onze diensten:

 • Particulieren
 • Woningcorporaties
 • Eigenaren van onroerend goed
 • VvE’s
 • Onderwijsinstellingen
 • Overheden