Asbest Dak Vervangen? Bel Asbestcentraal!

asbest dak vervangenBeschikt u nog over een asbestdak? Voor 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verdwenen zijn. Een lastige klus waar een professional voor nodig is.

Laat uw asbest dak vervangen door Asbestcentraal. We hebben jaren ervaring met het saneren van asbestdaken. Uw dak wordt op een snelle en veilige manier vervangen. Contacteer Asbestcentraal voor een prijsindicatie.

Inhoud

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk materiaal en wordt gedolven in de mijnen van onder andere Italië, Griekenland, Australië en Canada. Het materiaal bestaat uit verschillende mineralen, ook wel silicaten genoemd. Silicaten zijn van microscopisch niveau en alleen waar te nemen onder een microscoop.

De vezels worden onder verdeeld in twee verschillende groepen:

 • Een spiraalachtige vorm, ook wel wit asbest genoemd.
 • Rechtvormige vezels, waaronder blauw/bruin/geel/grijs en groen asbest.

Tot welke groep het asbest behoort is alleen te herkennen aan het ruwe asbest. Wanneer het asbest verwerkt is, kan de groep alleen nog vastgesteld worden door middel van een analyse in het laboratorium.

Diverse vormen asbest

Naast twee verschillende groepen kan asbest ook ingedeeld worden in twee verschillende soorten. Namelijk hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.
Hechtgebonden asbest

Erg gevaarlijk is hechtgebonden asbest niet. Dit komt omdat het asbest een hechtgebonden structuur heeft en de asbestvezels goed vast zitten in het product. Hierdoor komen de vezels niet zo snel vrij. Een goed voorbeeld van hechtgebonden asbest is asbestcement.

Niet-hechtgebonden asbest

Niet-hechtgebonden asbest is wel gevaarlijk. Deze vorm van asbest zit niet goed ingesloten in het product, hierdoor is de kans zeer groot dat de asbestvezels vrijkomen. Daarnaast zijn de asbestvezels van niet-hechtgebonden asbest voorzien van een hoger asbestgehalte, tussen de 75% en 100%. Vrijkomende asbestvezels zijn gevaarlijk voor de leefomgeving en voor het welzijn van de mens.

Diverse uitgangspunten van asbest

Asbest was voor vele jaren een favoriet materiaal om te gebruiken. Voornamelijk vanwege het feit dat asbest onverwoestbaar is, niet brandbaar en bovendien goedkoop.

Het grootste gedeelte asbest werd verwerkt tot asbestcement. Dit materiaal werd voornamelijk gebruikt voor golfplaten, schoorsteenpijpen, afvoerbuizen en plantenbakken.

Maar asbest werd ook gebruikt voor:

 • Verharding van wegen
 • Afzuigkappen
 • Kachels
 • Ondervloer
 • Aftimmering
 • Vensterbanken

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

Asbest dak vervangen? Eerst asbestinventarisatie

Voordat uw asbest dak vervangen kan worden dient er eerst een asbestinventarisatie plaats te vinden. Volgens de huidige regelgeving is het verplicht om voor het verwijderen van asbest een inventarisatie plaats te laten vinden. Deze asbestinventarisatie mag alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf. Dit bedrijf dient in het bezit te zijn van een SC-540 certificaat.

Soorten asbestinventarisatie

Er bestaan drie diverse soorten asbestinventarisatie:

Type A

Dit type inventarisatie is een volledige asbestinventarisatie. Dit onderzoek bestaat uit de volgende elementen:

 • Desk research: documentatie en bouwgeschiedenis worden bestudeerd.
 • Een persoonlijk interview met de eigenaar of beheerder wordt afgenomen.
 • Het pand wordt compleet geïnspecteerd.
 • Monsters van verdachte materialen worden afgenomen
 • Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd in het lab
 • Uiteindelijk wordt er een rapport opgesteld van alle resultaten

asbest dak vervangen - inventarisatieType B

Het type B onderzoek is een aanvullend onderzoek op een volledige asbestinventarisatie. Zodra men tijdens het type A onderzoek vermoedt dat er niet waarneembaar asbest aanwezig is in het pand, wordt het type B onderzoek opgestart. Tijdens dit onderzoek wordt ook de funderingen en bouwinstructies onderzocht.

Dit is een destructief onderzoek en houdt in dat er verschillende sloopwerkzaamheden plaats vinden gedurende het onderzoek. Het type B onderzoek dient altijd uitgevoerd te worden door een gecertificeerde asbestverwijderaar.

Type 0

Het type 0 onderzoek komt niet zo vaak voor. Het is een compact onderzoek dat lijkt om het type A onderzoek. Deze inventarisatie wordt alleen uitgevoerd wanneer een pand nog in gebruik is. Bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuw huis, om de aanwezigheid van asbest te checken.

Verbod op asbestdaken

Om het saneren van asbestdaken te versnellen is er vanaf 2024 een verbod op asbest daken ingesteld. Voor 2024 dient ieder asbest dak vervangen te zijn. Voor dit verbod wordt er geen onderscheidt gemaakt tussen het asbest dak van een particulier, bedrijf of van een overheidsgebouw.

Voor het verbod is de staat van het asbest dak niet belangrijk. Wel is het belangrijk om uw asbest dak eerder te vervangen wanneer deze erg verweerd is en in zeer slechte staat.

Het verbod op asbestdaken zorgt voor een schonere en veilige leefomgeving. Veel asbest daken zijn in slechte staat en worden lang niet altijd vervangen. Vaak wordt een asbest dak pas vervangen wanneer het dak ernstig aangetast is. De kans is zeer aanwezig dat een asbestdak in slechte staat asbestvezels in de lucht verspreidt.

Het is niet mogelijk om zelf te bekijken of er asbest vezels vrijkomen. Asbestvezels zijn namelijk zeer klein en niet met het blote oog zichtbaar.

Een verweerd asbestdak met vrijkomende asbestvezels is dus een groot risico voor de leefomgeving. Maar de vezels zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, ook voor uw gezondheid zijn asbestvezels een groot risico.

asbest dak vervangen - saneringWat zijn de kosten voor een asbest dak vervangen?

Een asbest dak vervangen is een flinke klus. Het is verstandig om dit werk uit te laten voeren door een vakman met verstand van zaken. Zo weet u zeker dat uw asbest dak op een veilige en professionele manier vervangen wordt. Uiteraard vraagt u zicht waarschijnlijk af wat de kosten zijn voor een asbest dak vervangen?
Er zijn geen standaard kosten voor het verwijderen van een asbest dak. Dit komt doordat iedere situatie anders en uniek is. De totale kosten hangen onder andere af van het soort asbest en de oppervlakte van het asbest dak.

Het is verplicht om eerst een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Neem hiervoor contact op met Asbestcentraal. Een medewerker geeft u meer informatie en stuurt u een offerte op voor een asbestinventarisatie. Na de inventarisatie is duidelijk om welke vorm asbest het gaat en wat de oppervlakte is. Bij Asbestcentraal stellen we aan de hand van het inventarisatierapport een persoonlijke offerte voor u op. Deze ontvangt u over de mail.

Subsidie

Begin 2016 is er een subsidieregeling ingesteld voor het verwijderen van asbestdaken. Als u eigenaar bent van een pand met een asbest dak en zelf ook de rekening betaald voor het saneren is het mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Deze regeling is ingesteld om het saneren van asbestdaken te versnellen.

Zowel particulieren, als bedrijven en non-profitinstellingen mogen deze subsidie aanvragen. De subsidie is bestemd voor asbest daken met een oppervlakte van minimaal 35 vierkante meter. Per vierkante meter wordt er een bedrag van €4,50 uitgekeerd. Het maximale bedrag per adres is €25.000.

Wilt u meer weten over de subsidieregeling? Of heeft u nog vragen over deze regeling? Neem dan contact op met een medewerker van Asbestcentraal. We geven u graag informatie of antwoord op al uw vragen!

De vele voordelen van Asbestcentraal

Laat uw asbest dak vervangen door een professioneel bedrijf. Het vervangen van het dak van uw pand is een behoorlijke klus die op een veilige manier uitgevoerd dient te worden. Bij Asbestcentraal hebben we jarenlange ervaring in het saneren van asbestdaken. We vervangen niet alleen asbestdaken met golfplaten maar ook met vrij beplating en overige asbesthoudende dakbedekking.
We beschikken over de nodige certificaten en voeren ons werk altijd op een veilige en verantwoorde manier uit. Wanneer u voor Asbestcentraal kiest beschikt u over één aanspreekpunt voor alle werkzaamheden. We voeren alle werkzaamheden uit, van het inventarisatierapport, verwijderen van asbest tot aan de renovatiewerkzaamheden. Ons team bestaat uit specialisten en vakmannen die altijd tot uw beschikking staan.

Bij een asbest dak vervangen worden de werkzaamheden tot in detail met u afgestemd. Heeft u bijvoorbeeld een stal met een asbest dak? Dan zorgen wij ervoor dat u zo min mogelijk overlast heeft van de werkzaamheden. Het dak wordt in twee verschillende fasen vervangen, zodat het niet nodig is om de beesten te verplaatsen.
Bij Asbestcentraal geniet u van de volgende voordelen:

 • Uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van asbestwerkzaamheden
 • Veel specialistische kennis in huis over asbest
 • U heeft één aanspreekpunt voor alle werkzaamheden
 • Asbestinventarisatie, verwijdering en renovatie onder één dak
 • Altijd bereikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen per week
 • Professioneel team van adviseurs en vakmannen
 • Gratis deskundig advies
 • Vrijblijvende en persoonlijke offertes zonder kleine lettertjes

Vragen of een offerte ontvangen? Bel ons: 085-483 98 47, mail:info@asbestcentraal.nl of vul onderstaand formulier in:

asbest dak vervangen- contactContact opnemen

Heeft u nog vragen over asbest dak vervangen? Of bijvoorbeeld over de subsidieregeling voor asbestdaken? Of ontvangt u graag een vrijblijvende offerte voor een asbestinventarisatie? Neem dan contact op met één van onze medewerkers.

We zijn te bereiken op:

Telefoon:085-483 9847

E-mail: info@asbestcentraal.nl

Veelgestelde vragen over asbest dak vervangen

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk materiaal en wordt gedolven in de mijnen van onder andere Italië, Griekenland, Australië en Canada. Het materiaal bestaat uit verschillende mineralen, ook wel silicaten genoemd. Silicaten zijn van microscopisch niveau en alleen waar te nemen onder een microscoop.

De vezels worden onder verdeeld in twee verschillende groepen:

 • Een spiraalachtige vorm, ook wel wit asbest genoemd.
 • Rechtvormige vezels, waaronder blauw/bruin/geel/grijs en groen asbest.

Wat kost een asbest dak vervangen?

Er zijn geen standaard kosten voor het vervangen van een asbest dak. Dit komt omdat iedere situatie uniek en persoonlijk is. Eerst dient er een asbestinventarisatie plaats te vinden, dit is bij wet verplicht. Aan de hand van het inventarisatierapport maakt een medewerker van Asbestcentraal een persoonlijke offerte voor u op voor uw asbest dak vervangen.